1 Mart 2011 Salı

BAŞARIYA İNANÇ.

Öğrencilerimiz kendilerine gerçekçi bir hedef çizerek bu işe iyi bir başlangıç yapmalıdırlar. Bununla başarının yakalanabileceğine inanmalıdırlar.

Bu anlamda belirlenmiş hedefin hayalî(ulaşılması zor) olmamasına dikkat edilmelidir. Belli puan veya bölüm olarak belirlediğimiz hedef mutlaka gerçekleştirilebilinir olmalı sizin ona odaklanmanızı sağlamalıdır.

Bununla birlikte aylar ilerledikçe planlamış olduğumuz hedefe doğru yakınlaştığınızı hissediyorsanız, hedef büyütmesi yapmanızda herhangi bir mahsur yoktur. Hatta hedef büyütülmüş olması, bir isteklendirme unsuru olarak değerlendirilebilirsiniz.

Sınavlara hazırlanan öğrencilere yaptığımız seminerlerde karşılaştığımız bazı öğrenciler “benim planım sınavı ilk 500’e girerek sonuçlandırmak” derler. Bu yüksek hedefler ele alınırken dikkat edilmeli; bu hedef acaba bende yüksek bir stres ve endişeye sebep olabilir mi? sorusu sorulmalıdır. 
Bu noktada söylenecek en güzel tavsiye bir hedef realizasyonudur. Öğrencilerin öncelikli hedefleri, bir derece elde etmekten ziyade; istedikleri meslek ve üniversite veya bölüm olmalıdır. Tüm kariyer danışmanları, bu tavsiyeyi öncelikli olarak dile getirmişlerdir.

Öncelikle net bir şekilde göreceğiniz, çalışma odanızda veya masanızda bir yere sizi motive edecek veya çalışmaya itecek bir mesaj belirlemeli, yazmalı ve asmalısınız. Hatta bazı eğitim psikologları bu mesajı, küçük karton bir kâğıda yazıp öğrencilerin yanlarında taşımalarını tavsiye etmektedir. 
Bu mesajlar ne olabilir. Burada bireysel farklılıklar devreye girebileceği gibi şu mesajlar kullanılabilirsiniz. “Çalışmalıyım, Düzenli çalışmalıyım, Kazanmalıyım, Yılmamalıyım. Başarılı olmalıyım…” şeklinde olabilir. Bu ifadeleri okuduğumuzda sizde bir heyecan oluşturuyorsa doğru ifadeyi belirlemişsiniz demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder